Nieuwe IHM open dataviewer: makkelijker, sneller, meer

Sinds 2015 heeft het Informatiehuis Marien een zogenoemde open dataviewer online staan. Deze biedt toegang tot alle open rijksdata van de Noordzee en deze data worden telkens uitgebreid. Zo is onlangs de Benthos-monitoring van Rijkswaterstaat toegevoegd. Ook zijn de open data van Wageningen Marine Research en diverse projecten online. Het IHM (Informatiehuis Marien) heeft de viewer intuïtiever gemaakt. In dit artikel laten we u zien hoe de vernieuwde viewer werkt.

Wilt u de data bekijken? Selecteer dan eerst wat u wilt zien In bijgaand fotovoorbeeld zijn dat de Benthos-tellingen van het project Natuurcompensatie Maasvlakte (blauwe punten) samen met reguliere Benthos-monitoring (rode punten).

printscreen 1 900

Als u op de kaart klikt, krijgt u meteen een indruk van de metingen op dat punt.

printscreen 2

Na een klik op het icoontje  icoontje krijgt u direct een door een komma gescheiden bestand wat u met Excel kunt bekijken.

In het linkervenster staat een  I symbool symbool bij elke kaart- en datalaag. Dit geeft achtergrondinformatie en doorklikbare links.

printscreen 3

Doorklikken op een van de links brengt u bijvoorbeeld op een metadatapagina van Rijkswaterstaat. Een voorbeeld hiervan vindt u hieronder.

printscreen 4

Download

Het tabblad Download biedt de mogelijkheid om (delen van) complete datasets op te vragen. Onderstaande figuur geeft als voorbeeld de selectie van het Natura-2000 gebied ‘Voordelta’.

printscreen 5 900

Maar er zijn nog meer mogelijkheden: Via de optie ‘Samenstellen filter’ kunt u bijvoorbeeld ook één soort Benthos van het jaar 2013 in één gebied opvragen.

printscreen 6

Favorieten

Heeft u een indeling van voor u relevante kaarten gemaakt, dan kunt u die indelingen in het tabblad favorieten opslaan. Zo kunt u de volgende keer snel verder werken.

Snelheid

Tot slot is de viewer voor veel kaarten en datasets veel sneller geworden. Dit merkt u als u deze kaarten en datasets bekijkt of data gaat downloaden. Maar complexe of grote zoekacties blijven natuurlijk afhankelijk van externe factoren als de snelheid van een server en het internet.

Tip

Stel de landinstellingen van uw pc zo in dat deze de komma als lijstscheidingsteken herkent. Hiermee neemt Excel het gedownloade door een komma gescheiden bestand meteen in kolommen zetten. Dit scheelt weer een aantal muisklikken.

Experts

De viewer is dus zo simpel mogelijk gehouden, maar biedt wel alle noodzakelijke functies. Ervaren gebruikers die meer willen, kunnen via de WFS/WMS-service verbinding maken met hun GIS-pakket. Daarmee kunt u bijvoorbeeld nog meer kaarten combineren of kunt u de symbolen aanpassen.