Open Data viewer sterk vernieuwd!

Het open stellen van monitoringsdata en kaarten gaat gestaag door. Daarnaast  hebben we de IHM viewer vernieuwd op basis van wensen van gebruikers. En er is een nieuwe handleiding.

Nieuwe kaarten

Nieuw in de aanbieding onder meer:

  1. Scheepvaartintensiteiten verstrekt door MARIN (zie de afbeelding hieronder),
  2. Voor visserij beperkte/gesloten gebieden,
  3. Natuurkaarten gemaakt door WMR,
  4. Chlorofyl waarnemingen van het Copernicus satellietprogramma,
  5. Bodemvisserijintensiteit zoals verstrekt door OSPAR. (Convention for the Protection of the Marine Environment of the North-East Atlantic)

Nieuwe kaarten in de IHM viewer

Kaarten die zinvol zijn voor een breed publiek vertonen we in de IHM (Informatiehuis Marien) viewer. De kaarten blijven uiteraard bij de bron, de IHM viewer toont daarmee de meest recente gegevens. De bron staat vermeld  in de link onder de informatieknop (i).

Veel organisaties serveren tientallen tot honderden kaarten op het internet en dat zou ver buiten de scope van het IHM zijn. Wilt u die kaarten inzien dan adviseren we om de link onder informatieknop (i) in een GIS pakket te openen. Met QGIS of ArcGIS kunt u vervolgens zelf kaarten aanpassen en bewerken.

Monitoringsdata

Naast de kaarten hebben we ook de datasets zelf kunnen uitbreiden. De reguliere WMR en RWS (Rijkswaterstaat) monitoring en diverse projecten hebben de bestaande dataservice uitgebreid met nieuwe jaargangen gegevens, en er zijn nieuwe services toegevoegd, zoals de Benthos monitoring in het kader van het PhD onderzoek bij de aanleg van Maasvlakte twee. Het is te veel om allemaal apart op te noemen. Kom vooral regelmatig even kijken in de open data viewer.

Gebruikerswensen

Gebruikerswensen hebben geleid tot duidelijkere buttons en een verbeterde veiligheid, snelheid en robuustheid van de viewer. Wist u trouwens dat u de lagen in de viewer kunt aanklikken en vasthouden  en op een ander niveau kan neerzetten? Kaarten liggen bovenop elkaar. Om het gewenste resultaat te krijgen kun je de transparantie en de volgorde van de stapeling aanpassen.

In de IHM Viewer zijn lagen te verplaatsen

Samenwerking

Het ontsluiten van data gaat steeds in samenwerking met de bronhouders. We prijzen ons gelukkig met alle partijen die data beschikbaar stellen in de vorm van WMS en WFS services. Daarnaast krijgen alle bronhouders een etalageplek in de Mariene Gids op de website. Op korte termijn verwachten we nog meer partijen in de etalage te zetten.