Open data op het podium in 2021

Na een jaar wennen aan binnenzitten heeft het Informatiehuis Marien in 2021 de deuren open gezet. Goed voor de ventilatie. En voor het uitwisselen van ideeën! Op welke podia stonden 'open data' dit jaar?

Het Informatiehuis Marien (IHM (Informatiehuis Marien)) is als mariene dataverbinder de spil tussen verzamelaars en gebruikers van Noordzeegegevens. Er zijn veel data, soms verstopt in oude lades en archiefkasten. En er zijn veel organisaties, wetenschappers en beleidsmakers die de gegevens nodig hebben. Bijvoorbeeld om te kiezen waar een windmolenpark gebouwd kan worden.

Platform DigiShape

Hoe krijgen we vraag en aanbod van mariene data boven water? Het platform DigiShape heeft ons afgelopen jaar geholpen om de Open Data Viewer te verbeteren.

digishape_ihm_viewer_2_18022021

Heel bijzonder om met dataverzamelaars, viewer bouwers én datagebruikers aan 1 virtuele tafel te kunnen zitten in een Designsessie en Klankbordgroepen. Volgend jaar presenteren we de resultaten in een nieuwe Open Data Viewer.

Noordzeedagen 2021

Tijdens de Noordzeedagen in oktober presenteerde het IHM de themasessie 'Informatiestromen op de Noordzee' samen met Rijkswaterstaat.

Noordzeedagen 2021 IHM op het podium

Gelukkig kunnen we constateren dat alle aanwezigen data een verrijking vonden. Maar dan moeten die wel te vinden zijn. Gebruikers zien vaak door de bomen het bos niet meer. Open Data zijn nog niet altijd voorzien van voldoende informatie (metadata) om zeker te weten dat je de juiste data te pakken hebt.

Daarvoor is een goede digitale infrastructuur nodig. En dat kunnen we niet alleen. Samenwerking met onze buurlanden is essentieel. Dat zijn belangrijke punten die we meenemen in alle activiteiten van het IHM.

Waterinfodag 2021

Ook op de Waterinfodag in november mochten we weer even live onze ervaringen delen. Pim van Avesaath presenteerde de Zoekfunctie van de Open Data Viewer.

Waterinfodag 2021

Doordat de IHM-zoekfunctie zoektermen ophaalt uit de databases zelf, worden data steeds beter vindbaar. Dit indexeringssysteem delen we graag. Tenslotte zijn niet alleen onze data openbaar.

Contact

Voor informatie kunt u contact opnemen met Barbara Schoute (barbara.schoute@rws.nl).