Nieuwsbrief april 2017

Nieuwsbrief Header
April 2017

Dit is de nieuwsbrief van het Informatiehuis Marien (IHM (Informatiehuis Marien)), het portaal van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken voor alle mariene informatie en onderzoeksgegevens. Belangstellenden, overheden en professionals kunnen hier gegevens vinden en delen over onder meer de ecologie, de bodem en het water van de Noordzee.

Symposium Digishape

Het symposium Digishape vond op 21 maart Workshop Digishape_200px
onder grote belangstelling plaats in het LEF Future Centre van Rijkswaterstaat in Utrecht. Digishape is een samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven, kennisinstituten en overheid dat onderzoekt hoe de digitalisering van het informatiemanagement van (mariene) watersystemen kan worden verbeterd. Doel van het symposium was het verbreden van de samenwerking en het toetsen bij de partners van mogelijke thema's.

Bodemdieren in kaart

Inzicht in de samenstelling en verspreiding van verspreidingskaartje_200px
bodemdieren is belangrijk om bijvoorbeeld de invloed van visserij te evalueren. Vandaar dat Rijkswaterstaat al tientallen jaren de samenstelling en verspreiding van bodemsoorten in de Noordzee volgt. Tot nu stonden deze gegevens nog niet gestructureerd in één databestand. Het Informatiehuis Marien (IHM (Informatiehuis Marien)),heeft nu samen met Eurofins en Rijkswaterstaat een databestand samengesteld, waarin de gegevens vanaf 1991 beschikbaar zijn.

Fascinatie voor water en walvissen

Landbouwkundige van oorsprong en helemaal rené-de-vries_200px
weg van water en oceanen. Een rare combinatie? Niet voor René de Vries, die sinds 1 maart de nieuwe projectsecretaris is van Informatiehuis Marien. De 59-jarige gaat zich hier bezighouden met de Kaderrichtlijn Marien.

Informatiehuis Marien zet Aquacultuur Atlas-Zeewier online

Wat zijn de kansrijke gebieden voor zeewierpro-Draisma-bij-wieren-Noordzeeboerderij-2-maanden_200px
ductie in de Noordzee? Deze en meer relevante data voor ondernemers en maritieme agrofoodbedrijven staan in de zogenoemde Aquacultuur Atlas-Zeewier. Een product van Stichting Noordzeeboerderij en Deltares die het IHM (Informatiehuis Marien) binnenkort via de open dataviewer online beschikbaar stelt.

De agenda

De agenda voor de komende maanden

NKWK-conferentie
11 april 2017, Beurs van Berlage, Amsterdam
BENTHIS Final Symposium
14 juni 2017, BIP Salle des Guichets, Rue Royale 2-4, Brussels
Jerico Summer School
19-23 juni 2017, Den Haag