IHM bestaat 10 jaar

Het is feest bij Informatiehuis Marien! Op 1 februari 2012 werd besloten tot de oprichting van het Informatiehuis Marien. Ons 10-jarig jubileum vieren we in ieder geval online en als het even kan live met u.

Informatiehuis Marien (IHM)  (Informatiehuis Marien)dook 10 jaar geleden in de Noordzeedata. Op zoek naar gegevens van overheden, maar ook naar data van ngo's, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Het IHM (Informatiehuis Marien) is dé spin in het web in de coördinatie en rapportage van de Kaderrichtlijn Marien. Onze Open Data Viewer is een breed gebruikte tool voor professionals én burgers.

Jubileuminterviews

Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum kijken we in een serie interviews terug naar het ontstaan en de ontwikkeling van Informatiehuis Marien. We praten met de bedenkers en de bouwers van het IHM. Wat is er de afgelopen 10 jaar opgebouwd, en is dit de droom die de bedenkers voor ogen hadden? Leest u mee?

Hoe het ooit begon

Wie stonden er in 2012 aan de wieg van ons platform? Programmamanager Barbara Schoute blikt terug met Laura van Loon (Rijkswaterstaat (Rijkswaterstaat)) en Roelfine Krommendijk van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Zij zaten in het kernteam dat ervoor zorgde dat Informatiehuis Marien het licht kon zien.
Routekaart IHM 2011_2015
Her kernteam maakte deze routekaart op weg naar Informatiehuis Marien.

De eerste sleutel in de deur

Dennis van Schaardenburg (LNV) trapte af als eerste programmamanager. Samen met Joan Staeb (Rijkswaterstaat) en Serge Rotteveel (Rijkswaterstaat) kijkt het eerste programmateam terug op het bouwen van het informatiehuis.

Van opdracht naar toekomstdroom

Karin Middeljans was lange tijd betrokken als een van de strategische opdrachtgevers voor het informatiehuis vanuit  Rijkswaterstaat . Zij kijkt met IHM-programmamanager Barbara Schouten, terug naar haar rol. Samen dromen ze ook over toekomst van het IHM.

Samen werken aan data boven water

Met manager Integratie Jakob Asjes van Wageningen Marine Research kijkt IHM (Informatiehuis Marien)-programmamanager Barbara Schoute naar de ontwikkeling van de dataviewer en het belang van samenwerken. Wageningen Marine Research werkt al vanaf het eerste begin nauw samen met het IHM.

Als oliemannetjes voor data en de Noordzee

Met het team van Informatiehuis Marien kijkt Barbara Schoute naar het verleden én de toekomst. Data en de Noordzee zijn razend belangrijk voor Nederland. Het IHM-team ontwikkelt zich hierin tot oliemannetjes dan wel -vrouwtjes, maar wel leunend op de omgeving. Hierbij horen ook keuzes in het vele werk. Zij richten zich steeds meer op de processen en het automatisch maken hiervan. De toekomst gaat vooral over denken in mogelijkheden om de data boven water te brengen.

Jubileumlogo

Speciaal voor het jubileumjaar gaven we ons logo een 'jubileum' tintje!
IHM logo 10 jaar kleur
In 2022 gebruiken we het aangepaste jubileumlogo.