INSPIRE Marine Pilot te gast in Nederland

Gepubliceerd 8 oktober 2015

Deelnemers uit verschillende landen kwamen 31 augustus en 1 september bij Deltares in Delft bijeen voor een bijeenkomst van de Mariene Pilot. De bijeenkomst was georganiseerd door het Nederlandse team Joan Staeb (Informatiehuis Marien), Kees Borst (Rijkswaterstaat) en Willem Stolte (Deltares).

De deelnemers kwamen van het Italiaanse Joint Research Center van de Europese Commissie (JRC), het Deense Environment Agency Kopenhagen (EEA), de Baltische Marine Environment Protection Commissie - Helsinki Commission (HELCOM) uit Finland, Engeland (OSPAR (Convention for the Protection of the Marine Environment of the North-East Atlantic)), Duitsland en Nederland (GEONOVUM, CIV en RWS (Rijkswaterstaat) WVL (Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving)).

Marine Pilot

De Marine Pilot is een pilot vanuit het Europese Inspire team. Dit team hoopt dat de invoering van Inspire in de EU-lidstaten hiermee een impuls krijgt. Een probleem is namelijk dat de implementatie van een aantal thema’s, waaronder mariene data, erg achter loopt. Dit komt voor een deel omdat de specificaties niet duidelijk zijn. De KRM vraagt echter (in artikel 19.3) om KRM-gegevens volgens Inspire beschikbaar te stellen. Werk aan de winkel dus!

Beschikbaar stellen

In de pilot geeft het JRC aan hoe volgens hen de gegevens beschikbaar gesteld kunnen worden met Inspire services. Nederland gaat de artikel 19.3-gegevens beschikbaar stellen via het Informatiehuis Marien en de Rijkswaterstaat-gegevenssets via de data-distributielaag.

Zandbak

In de workshop gaf het JRC aan dat gegevens met een tool uit elk nationaal datamodel en semantiek geconverteerd kunnen worden naar de verschillende Inspire-datamodellen en semantiek. Ze hebben hiervoor een “zandbak” gemaakt, waarin de landen de werking van de tools kunnen uitproberen voordat er ICT-aanpassingen worden uitgevoerd op de nationale infrastructuren. Joan Staeb hierover: ‘Nederland en Duitsland volgen dit geïnteresseerd, maar gaan voorlopig uit van de eigen nationale semantiek (AQUO in Nederland) en een eigen datamodel. Hiermee gaan we de komende maanden aan de slag. Natuurlijk gaan we ook testen met de tools van JRC in de zandbak. Denemarken is momenteel bezig een geheel nieuwe nationale infrastructuur te ontwerpen. Dit alles is besproken in een prettige atmosfeer. Een mooie tweedaagse. De open eindjes zijn nu opgelost, de komende tijd gaan we bouwen!’

Zandbak_460px