Even voorstellen

Mijn naam is Ellen Vos en ik ben op 1 september het Informatiehuis Marien (IHM (Informatiehuis Marien)) komen versterken. Niet voltijds, want de helft van mijn tijd blijf ik werken voor de Dienst der Hydrografie, onderdeel van de Koninklijke Marine.

Ik hou van de zee en ik werk inmiddels twintig jaar in de geo-IT. In die tijd heb ik geleerd dat de grootste obstakels voor het gebruiken van bestaande informatie over de (Noord)zee geen technische problemen zijn. Zo is mijn interesse in bestuurskunde en de zachte kant van informatiemanagement ontstaan.

Dienst der Hydrografie

De Dienst der Hydrografie maakt onder meer zeekaarten en andere informatieproducten voor veilige navigatie van de grote scheepvaart. Gegevens uit allerlei bronnen worden ingewonnen en daarna bewerkt tot pasklare informatieproducten. Diezelfde gegevens kunnen ook voor andere doeleinden betekenis hebben. Een nauwkeurig dieptebeeld van het Noordzee is bijvoorbeeld van belang bij het ontwikkelen van goede stromingsmodellen voor het beheer van de Nederlandse kuststrook.

Druk op zee

Het wordt steeds drukker op zee. Dat geeft nieuwe vragen rond het beheer van de Noordzee. Om deze vragen te beantwoorden is kennis over het (eco)systeem nodig en daar zijn gegevens voor nodig. De belangen zijn groot, bijvoorbeeld rond Wind op Zee in het kader van de Energietransitie. Ik wil me bij het IHM (Informatiehuis Marien) gaan inzetten om op deze vragen antwoorden te vinden. Hoe? Door te helpen bij het vinden van de juiste gegevens over de zee en deze gegevens breed toegankelijk te maken.