Nieuw op de kaart: huidig gebruik Noordzee

Gepubliceerd 25 april 2023

Met de kaart 'Huidig gebruik Noordzee' van het Programma Noordzee presenteert het IHM (Informatiehuis Marien) een indrukwekkende kaart die toont hoe de mens de Noordzee exploiteert. De zee: een symbool van ruimte, vrijheid en rust. Zeker vanaf het strand gezien. Van boven gezien valt de krapte al snel op. Zeker met de gedachte dat elke gebruiker er eigenlijk een nog grotere claim op wil leggen.

De kaart staat zelfs als eerste kaart op de pagina 5 van het Programma Noordzee 2022-2027.

Bevroren in de tijd

De titel van de kaart is pakkend en kort. Het 'huidige' is alleen wel bevroren in het elektronische rapport van maart 2022. We hebben de titel van het rapport aangehouden, maar om misverstanden te voorkomen de onderliggende kaartlagen niet downloadbaar gemaakt.

Werken aan een dynamische weergave

De kaart heeft ons geïnspireerd om deze dynamisch te maken. We geven inzicht in het huidige gebruik door de nieuwste en geldende versies van de kaartlagen te gebruiken. Dat is technisch gezien geen grote uitdaging, maar procesmatig gezien wel. We willen in de kaart gaan brengen hoe het achterliggende proces in elkaar zit: wie de kaart maakt, wie de opdrachtgever is (en de beslissingen neemt) en wanneer, hoe en waar de kaart gepubliceerd wordt.

Op deze manier kunnen we in de nieuwe kaart straks de nieuwste beschikbare en geldige gegevens over het huidig gebruik van de Noordzee weergeven. Zodra deze online staat, laten we het u weten.

Kaart Huidig Gebruik Noordzee 2022
Kaart huidige gebruik Noordzee in de viewer

De kaart vindt u in de dataviewer.