Nieuw teamlid: Data Steward Noordzee David Keus

Gepubliceerd 26 maart 2024

Op 2 april 2024 krijgt ons team een impuls in de persoon van David Keus. Met zijn passie voor kaarten en een diploma in Applied Data Science gaat hij zich als kersverse data steward buigen over het ophalen van Noordzee-data bij de bron – inclusief het verwerken, valideren en ontsluiten ervan.

Foto van David Keus

David Keus werd geboren in Amsterdam maar groeide op in Zwolle, waarna hij op zijn 17e naar Nijmegen verhuisde voor een studie Engels. In plaats van docent startte hij direct daarna als zzp’er met technisch werk, waaronder het opbouwen van festivals. Ook verdiende hij enkele jaren zijn geld in de Canadese en Nieuw-Zeelandse bosbouw. Vervolgens keerde hij terug naar Nederland om hier in de opbloeiende markt van zonnepanelen- en sedumdaken te gaan werken. “Dit viel mooi binnen mijn liefde voor duurzaamheid en ecologie, maar ik naderde de 30 en wilde niet de rest van mijn leven op een dak staan en gevaarlijk werk doen als zzp’er”, blikt hij terug. “Daarbij miste ik het werken met mijn hersens.”

Open sollicitaties

David schreef zich in voor de master Applied Data Science in Utrecht met een specialisme in geografische data. “Toen ik me met dat diploma op zak in de zomer van 2023 oriënteerde op een passende baan, zag ik dat Rijkswaterstaat hard op zoek was naar technische medewerkers en data-talenten. Ik stuurde een serie open sollicitaties en een paar weken later werd ik gebeld door een RWS (Rijkswaterstaat)-recruiter. Zij was net deze vacature aan het schrijven en zag een sterke match met mijn cv. De vacature ging daarna nog wel online zodat andere interne en externe kandidaten ook de kans kregen om te solliciteren, maar uiteindelijk kwamen ze toch bij mij uit.”

Kaarten-nerd

David was razend enthousiast. “Ik had nog nooit van het IHM (Informatiehuis Marien) en hun werk gehoord, maar ik dacht meteen: wat gaaf dat dit bestaat. Het is maar goed dat zij mij vonden, want andersom had ik deze vacature waarschijnlijk gemist. Er komen voor mij verschillende dingen samen in deze functie. Werken met kaarten vind ik leuk omdat ik van kinds af aan ‘n beetje een kaarten-nerd ben, en het principe van open data ligt in lijn met mijn persoonlijke overtuiging. Het is goed om data over de wereld waarin wij allemaal leven zoveel mogelijk vrij beschikbaar te maken, vind ik.”

Waarde van Noordzeedata

“Maar er is meer. Gezien mijn brede interesse spreekt het me bijvoorbeeld ook aan om te gaan werken met datasets over de meest uiteenlopende thema’s – van natuur en recreatie tot beleid, defensie, energie, windparken en boorplatformen. De waarde van al die data gaat ook alleen maar toenemen, gezien de vele manieren waarop het Noordzeegebied in de toekomst belangrijk wordt. Je functie als link tussen onderzoekers(data) en het bredere publiek brengt ook een zeker gewicht en verantwoordelijkheid met zich mee.”

Leren van collega’s

Als extra pluspunt noemt David het multidisciplinaire team waarin hij komt te werken. “Mijn nieuwe collega’s zijn volgens mij stuk voor stuk gepassioneerde biologen en onderzoekers. Dat vind ik mooi. Ik hoop en verwacht daardoor ook nog het nodige op ecologisch vlak en van andere kennisgebieden te gaan leren. De technische kant van mijn werk – zoals het werken met QGIS en de Open Data Viewer – vind ik absoluut leuk, maar is natuurlijk vooral een instrument. De betekenis en het belang van data intrigeren met het meest. Ik kijk ernaar uit om bij het IHM een diepe duik in die data te nemen.”