IHM presenteert: de nieuwe Open Data Viewer

Op 3 november 2022 vierde het Informatiehuis Marien (IHM (Informatiehuis Marien)) het 10-jarig jubileum op de Noordzeedagen met de feestelijke presentatie van de nieuwe Open Data Viewer.

Bij de jubileumsborrel bedankte programmamanager Barbara Schoute, het kleine, hechte IHM (Informatiehuis Marien) team voor de inzet deze eerste 10 jaar. Sinds 2012 werkt het IHM vanuit verschillende departementen samen met een brede groep aan experts, data verzamelaars én gebruikers aan het ontsluiten van Noordzee data. Dat gaat steeds beter!

Het als heffen tijdens de Noordzeedagen
Het glas heffen tijdens de Noordzeedagen

Noordzee data op een nieuwe kaart

Als kers op de taart kon het IHM de laatste ontwikkelingen in data ontsluiting laten zien:  de nieuwe Open Data Viewer. Met dit platform kunnen data, zoals gebruikers dat gewend zijn, worden doorzocht, op de kaart worden getoond en direct uit de bron-databases worden gedownload.

IMG_2389
Lancering Data Viewer tijdens parallel sessie

Maar de nieuwe Viewer kan nog veel meer:

  • beeldvullende kaarten
  • metadata worden op de kaart getoond
  • legenda's komen mooi in beeld
  • data downloaden kan in verschillende formats (ook shapefiles)
  • time travel: voor tijd series is het nu mogelijk trends in de kaart per jaar te laten zien

Het IHM is heel blij met deze ontwikkeling. Hiermee kunnen we steeds meer kaarten steeds beter gaan ontsluiten.

Probeer de nieuwe Open Data Viewer nu ook zelf: Open Data Viewer - Informatiehuis Marien

Samen komen we verder

Digishape logoDe Viewer is tot stand gekomen met hulp van heel veel Noordzee collega's. In 2021 organiseerden we samen met Digishape al een designsessie. Zo kregen we met een brede klankbordgroep de input voor de nieuwe Viewer op een rij. DigiShape is een innovatieplatform van bedrijven, kennisinstellingen en overheden voor de digitalisering van de watersector.  Zo weten we dat de Viewer een brede basis heeft.

Meer informatie? Weet ons te vinden!

Heb je vragen, wil je jouw data op de kaart krijgen of ben je op zoek naar specifieke data die misschien nog niet vindbaar zijn bij het IHM? Laat het ons weten op info@informatiehuismarien.nl

Barbara Schouten proost Noordzeedagen