Navigatie op de Noordzee in kaart

Gepubliceerd 22 februari 2023

De Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine stelt haar Electronic Navigational Charts (ENCs) openbaar ter beschikking. Informatiehuis Marien krijgt de eer om de ENCs van de Noordzee als eerste online te publiceren. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee.

ENC_Noordzee
De ENC's in de Open Data Viewer

Zeekaarten, RNCs, ENCs en ECDIS

Zeekaarten tonen essentiële informatie voor de scheepvaart, die nodig zijn om verantwoord over de drukbevaren en volgebouwde Noordzee te navigeren. Het zijn ofwel papieren kaarten (Paper Charts (PC)), rasterkaarten (Raster Navigational Charts (RNC)) of vectorkaarten (Electronic Navigational Charts (ENC)). Dit zijn auteursrechtelijk beschermde producten en via het  International Centre for ENCs (IC-ENC) verkrijgbaar. Het zijn sterk gestandaardiseerde producten, geproduceerd om te voldoen aan de vereisten van de IMO SOLAS-conventie door Hydrografische diensten (HD’s) over de hele wereld. ENC's en RNC's zijn bedoeld voor navigatie in een Electronic Chart Display and Information System (ECDIS) op de brug. Een beetje zoals een autonavigatie, maar dan voor schepen.

HD’s werken voor deze nautische producten samen via de International Hydrographic Organization (IHO). De meeste landen beschouwen zeekaarten niet als open data . Toch hebben HD’s vanuit allerlei landen ondertussen besloten om de ENCs openbaar ter beschikking te stellen in online viewers. De Dienst der Hydrografie is een van hen. De beweegredenen hiervoor zijn vastgelegd in het document  Considerations about open data from a nautical chart perspective

ENC's openbaar als WMS service

De Dienst der Hydrografie zette de ENC’s van de Noordzee (en de Caribische Zee) om naar een OGC-WMS service om de kaartbeelden openbaar te kunnen delen.

Deze elektronische kaarten zijn nu te zien via Open Data Viewer. Het is mogelijk de kaarten ónder andere kaarten te leggen om te kijken hoe natuur zich verhoudt tot menselijk handelen. Hierdoor vormen de kaarten een solide basis voor marien (maritieme) ruimtelijke planning en onderzoek.
Maar de kaarten zijn ook interessant voor het brede publiek. Ze geven inzicht in de drukte op de Noordzee en de strenge regulatie en begeleiding van scheepvaartverkeer. Ongemoeid het ruime sop kiezen op de Noordzee is niet aan te raden als u de kaarten bekijkt.

Gebruiksvoorwaarden

Let op: de in de viewer gepresenteerde kaarten zijn niet geschikt voor navigatiedoeleinden! De kaarten worden niet wekelijks bijgewerkt en mogen niet voor navigatie worden  gebruikt. De achterliggende data van de ENC’s kunnen niet gedownload worden.  Meer informatie en alle gebruiksvoorwaarden zijn te vinden op de IHM-site.

Feedback van harte welkom

Een van de redenen om de ENC’s openbaar te maken, is om feedback te krijgen van gebruikers die leiden tot een kwaliteitsverbetering van de kaarten.

Ziet u iets dat niet klopt of ontbreekt? Geef dit door aan de Dienst der Hydrografie via het contactformulier. Wij waarderen uw bijdrage zeer.