Sneak preview: de nieuwe dataviewer

Gepubliceerd 15 oktober 2022

De eerste ontwikkelfase van onze nieuwe dataviewer is bijna klaar. De afgelopen tijd werkten we vanuit 3 verschillende kanten tegelijkertijd aan de viewer: vanuit Informatiehuis Marien, Waterinfo Extra en Datahuis Wadden. Gezamenlijk investeren we in de uitbreiding van de functionaliteiten van de viewer.

Het doel: een viewer die open data duidelijk presenteert en hergebruik makkelijker en beter maakt. Het is een uitdagende klus om de verschillende wensen op elkaar af te stemmen en uit te voeren. De nieuwe viewer nemen we officieel in gebruik tijdens de Noordzeedagen. Kom vooral een kijkje nemen bij de presentatie!

We konden het niet laten om nu alvast een tipje van de sluier op te lichten.

Nieuwe data viewer IHM
Link: https://viewer.openearth.nl/ihm-viewer/

Uitbreiding aan de achterkant

Veel uitbreidingen zijn uitgevoerd aan de 'achterkant' van de viewer en zal voor de gebruiker niet direct opvallen. Zo kunnen we nu de brondata van rijke metadata voorzien en linken aan externe registers, zoals het Waddenregister voor de viewer van Datahuis Wadden. Ook kunnen we nu API's (Application Programming Interface) gebruiken om data op te halen. Een API-koppeling maakt communicatie tussen 2 verschillende softwareprogramma's of applicaties mogelijk.

Gemak dient de mens

We kunnen de data straks ook in meerdere formats uitwisselen. Daarin zijn we natuurlijk afhankelijk van de formats die de bronhouder ter beschikking stelt. Voor de GIS-gebruikers onder ons: het is nu mogelijk shapefiles en in een later stadium ook (uitsneden van) rasters te downloaden. Met als toegift een legenda (SLD) erbij. Natuurlijk zijn er genoeg zichtbare veranderingen: een nieuwe strakke layout, het informatie(i)-menu nieuwe stijl en het tonen van meerdere legenda's.

Tijdreizen in de viewer

Een grote wens die we van veel gebruikers hoorden is een mogelijkheid om binnen de viewer te 'tijdreizen'. Deze functionaliteit moet het mogelijk maken om veranderingen in ruimtelijke patronen in de tijd te laten zien. We zijn hiermee aan de slag gegaan. Het resultaat is nog pril. We werken er nu aan om het proces voor de gebruiker makkelijker te maken.

Gerelateerde nieuwsitems