Nieuwsbrief juni 2016

nieuwsbrief-header
Juni 2016

Dit is de nieuwsbrief van het Informatiehuis Marien (IHM (Informatiehuis Marien)), het portal van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken voor alle mariene informatie en onderzoeksgegevens. Belangstellenden, overheden en professionals kunnen hier gegevens vinden en delen over onder meer de ecologie, de bodem en het water van de Noordzee.

NKWK-conferentie: data ontsluiten

NKWK-conferentie

Het Nationaal Kennis- en innovatieplatform Water en Klimaat (NKWK) hield 17 mei 2016 zijn jaarlijkse conferentie. Bedrijven, kennisinstituten en overheid werken in het NKWK op veertien onderzoekslijnen samen om de uitdagingen op water en klimaat innovatief aan te gaan. Deze onderzoekslijnen werden tijdens workshops en presentaties toegelicht. Een daarvan ging over data-ontsluiting. Dennis van Schaardenburg van het Informatiehuis Marien was erbij.

Lees verder!

Uitwisseldag Platform Mariene Monitoring

Uitwisseldag Platform Mariene Monitoring

Leren van Elkaar. Dat was het thema van een inspirerende uitwisseldag van het Platform Mariene Monitoring op 19 mei 2016 in de Scheveningse strandtent Oscars. Daarnaast kwam het thema van de vorige uitwisseldag regelmatig terug: de samenwerking tussen reguliere- en projectmonitoring. Onder de genodigden waren medewerkers van Rijkswaterstaat, het ministerie van Economische Zaken, Imares en Deltares.

Lees verder!

Hergebruik van data: nu ook de RWS-watergegevens in IHM-viewer

Open-data Viewer IHM

Sinds medio juni zijn de Noordzee open data van Rijkswaterstaat ook beschikbaar bij het Informatie Huis Marien (IHM (Informatiehuis Marien)). De projectgroep Beschikbaar maken waterdata (BmW), maar ook velen daaromheen, hebben geholpen om dit mogelijk te maken. Met dit product wil het IHM (Informatiehuis Marien) een verdere impuls geven aan het hergebruik van (overheids)data, en daarmee aan de efficiency in de monitoring.

Lees verder!

Samenwerking Informatiehuis Water en Informatiehuis Marien

introductie-op-aquo-standaard_200px

Het Informatiehuis Water (IHW) werkt op veel gebieden samen met het Informatiehuis Marien (IHM (Informatiehuis Marien)). Onder meer aan de ontwikkeling van het portaal voor de Kaderrichtlijn Mariene Strategie: het KRM-portaal. Zij kunnen elkaar steeds beter vinden. Zo heeft het IHW op 4 april 2016 samen met het IHM (Informatiehuis Marien) een introductie op de Aquo-standaard verzorgd voor betrokkenen bij het IHM.

Lees verder!

Michael Tjeertens (CIV): ecoloog en Augmented reality-hobbyist

Michael Tjeertes

Michael Tjeertes studeerde ecologie aan de Universiteit van Amsterdam, kwam in de automatisering terecht en werkt sinds 2000 in verschillende functies bij Rijkswaterstaat. Sinds vorig jaar is hij senior adviseur bij het Datamanagement Center van de Centrale Informatie Voorziening (CIV). Daarin is hij onder meer de schakel tussen de CIV en het IHM (Informatiehuis Marien) voor het aanleveren van KRM-gegevens.

Lees verder!

Agenda

agenda

De agenda voor de komende maanden.

Lees verder!